Pomarańcza: Złoty owoc dla dobrego zdrowia

Pomarańcze mają kolor i smak słońca - są najbardziej rozpowszechnionym owocem cytrusowym na świecie. Pomarańcze są bogate w błonnik i potężną dawkę witaminy C. Nazywane Narangam w sanskrycie, Naranja po hiszpańsku, Oranzovy po czesku i Arancia po włosku, pomarańcze są czymś więcej niż tylko owocem. Mogą być twoim sekretem kulinarnym, częścią twojego reżimu urody, a nawet mogą być używane do ozdabiania tortów weselnych, jak różnorodność tego owocu-serca. Dostępne w ponad 600 odmianach na całym świecie, dowiedzmy się, jakie składniki odżywcze ma do zaoferowania ten złoty owoc.

Spis treści

    Fakty żywieniowe11 korzyści zdrowotnych płynących z pomarańczy2 Najlepsze, zatwierdzone przez dietetyków zdrowe przepisy z wykorzystaniem pomarańczyPodsumowanieCzęsto zadawane pytania (FAQ)

Fakty żywieniowe

    Kalorie - 60 Błonnik - 3 gramyCukier - 12 gramówBiałko - 1 gramWitamina A - 14 mikrogramówWitamina C - 70 miligramówWapń - 6% dziennej zalecanej dawkiPotas - 237 miligramówWęglowodany - 15,4 gramów

Ze względu na liczne korzyści i składniki odżywcze, pomarańcza powinna być włączona do codziennej diety. Omówmy różne korzyści płynące z jedzenia pomarańczy.

11 korzyści zdrowotnych płynących z pomarańczy

#1 Wzmacnia odporność

Pomarańcze zawierają w sobie dobroć witaminy C, witaminy D, witaminy A, bioaktywnych związków roślinnych, takich jak karotenoidy i flawonoidy oraz wiele minerałów. Zastanawiasz się, co to oznacza dla Twojego układu odpornościowego? Oznacza to, że spożywanie jednej pomarańczy dziennie wzmacnia Twoją odporność i zapewnia ogólny dobrostan dzięki składnikom odżywczym wymienionym powyżej. Pozwala także Twojemu organizmowi odeprzeć infekcje, zwalczyć stany zapalne, uchronić Cię przed przeziębieniem i grypą, a nawet zmniejszyć szkody wyrządzone przez oparzenia słoneczne.

#2 Utrzymuje Twoje serce w zdrowiu

Czego pragnie zdrowe serce? Owocu z niewielką ilością kalorii, zerową ilością tłuszczów nasyconych, zerową ilością cholesterolu, dużą ilością błonnika, mnóstwem niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów... Cóż, zgadnij co? Twoje życzenie zostało spełnione. Pomarańcze są naturalnie wzbogacone w potas, a także bogactwo antyoksydantów i związków fitochemicznych.

#3 Obniża poziom cholesterolu

Kto lubi zatkane tętnice? Na pewno nie niczyje serce. Dlatego istotne jest, aby włączyć Pomarańcze w swojej diecie. Kilka badań sugeruje, że pomarańcza zawiera rozpuszczalny błonnik, taki jak pektyny, a także witaminę C, folian i potas, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) w organizmie i poprawić poziom dobrego cholesterolu (HDL).

#4 Nadaje blask skórze

Lustro, lustro na ścianie, który owoc może uczynić moją skórę najpiękniejszą z nich wszystkich? Odpowiedź brzmi: pomarańcza! Pomarańcza zawiera naturalne olejki, które odżywiają Twoją skórę, czyniąc ją miękką i subtelną. Jej antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, zatrzymując zmarszczki i przedwczesne starzenie się. Kwas cytrynowy pomaga złuszczać skórę, zmniejszając trądzik. Zawarta w nim witamina C umożliwia organizmowi produkcję kolagenu i elastyny, utrzymując młody wygląd. Na co więc czekasz? Idź, zjedz pomarańczę i rozkoszuj się jej słonecznym blaskiem!

#5 Szybciej leczy rany

Jesteś tym, co jesz. Dlatego właśnie, gdy dochodzisz do siebie po urazie, ważne jest, aby spożywać pokarmy bogate w wapń, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wejdź na Pomarańcze. Pomarańcze zawierają wszystkie te i więcej składników, które zapewniają, że jesteś na dobrej drodze do szybkiego powrotu do zdrowia.

#6 Utrzymuje ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi może być oznaką kilku chorób. Jest to sposób organizmu do komunikowania się, co jest nie tak. Jedzenie pomarańczy każdego dnia pomaga regulować poziom ciśnienia krwi, ponieważ zawiera witaminę C, potas, liczne związki fitochemiczne, witaminę B complex i foliany.

#7 Reguluje poziom cukru we krwi

Za każdym razem, gdy jemy, nasz poziom cukru we krwi wzrasta, i to jest w porządku. Chodzi o to, że nie powinien on wzrastać zbyt wysoko, a następnie spadać zbyt nisko. Wzrost i spadek poziomu cukru we krwi powinien być stopniowy. Dlatego właśnie kładziemy nacisk na pokarmy i owoce o niskim indeksie glikemicznym, takie jak pomarańcze. Pomarańcze mogą być pysznie słodkie, ale są również bogate w błonnik pokarmowy. Dzięki temu uwalnianie cukru z pomarańczy do krwiobiegu odbywa się powoli i równomiernie. Nic dziwnego, że jeśli chodzi o cukrzycę, pomarańcza jest uważana za superfood.

#8 Obniża ryzyko zachorowania na raka

Wszyscy wiemy, że pomarańcza zawiera witaminę C i włókna, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Ale czy wiesz, że przeciwutleniacze w Pomarańczy wykonują jeszcze jedno krytyczne zadanie? Działają one jak odkurzacz dla szkodliwych toksyn w organizmie, znanych również jako wolne rodniki. Według niektórych naukowców, pomarańcze zmniejszają ryzyko zachorowania na raka o prawie 50 procent w ten sposób.

#9 Pomaga w utracie wagi

Oto owoc, który może sprawić, że utrata wagi będzie pyszne doświadczenie. Pomarańcze zawierają dużo błonnika oprócz tego, że są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Oznacza to, że można jeść swoje ulubione owoce, czuć się pełna, i uzyskać wszystkie właściwe składniki odżywcze bez kalorii. A niech to! Co za scenariusz, w którym wygrywają wszyscy.

#10 Zapewnia dobre zdrowie oczu

"Oczy są oknami do duszy". Są one również przyklejone do ekranu w dzisiejszych czasach 24/7, czy to do pracy, studiów, zakupów, lub binge-watching swoje ulubione programy. Dlaczego więc nie zapewnić im odrobiny czułej opieki. Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, są bogatym źródłem witaminy A, C i E oraz flawonoidów roślinnych, które pomagają utrzymać zaćmę z dala, utrzymują oczy nawilżone i, co najważniejsze, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.

#11 Poprawia trawienie

Jedna pomarańcza dziennie z pewnością może utrzymać dolegliwości na dystans. Pomarańcze mają wysoką zawartość wody. Wypicie jednej pomarańczy to jak wypicie połowy szklanki wody. Poprawiają one nawodnienie organizmu i zwiększają wchłanianie mikroskładników odżywczych, takich jak glukoza, aminokwasy, witaminy i minerały oraz zapewniają płynne wypróżnienia.

Teraz, kiedy już wiesz, jak korzystne działanie ma pomarańcza, dlaczego nie wykorzystać tej wiedzy w praktyce. Oto dwa pomarańczowe przepisy, które sprawiają, że droga do zdrowego życia jest przepyszna!

2 Najlepsze, zatwierdzone przez dietetyków zdrowe przepisy z wykorzystaniem pomarańczy

#1 Pyszny Smoothie z Jogurtu Pomarańczowego

Składniki:

    2 średniej wielkości świeże pomarańcze, pokrojone w plastry1 filiżanka jogurtu½ łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta miodu

Wskazówki:

    Dodaj wszystkie składniki do blendera i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji przypominającej chmurę.Podawaj na zimno.

#2 Sałatka pomarańczowo-cytrusowa

Składniki:

    4-5 pomarańczy, pokrojonych w kółka1 filiżanka nasion granatu1 filiżanka cienko pokrojonych szalotek2 łyżki świeżych liści mięty,1 filiżanka delikatnych liści szpinaku.SólPieprzCynamon

Dla Dressing:

    2 łyżki soku z limonki1 łyżka miodu1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin.

Instrukcje:

    Dla Dressing: W misce, wymieszać sok z limonki, oliwa z oliwek, i miód i odstawić na bok. Umieść szalotki w misce z zimną wodą na 7-10 minut. Wyjąć je i umieścić na serwetce i osuszyć je całkowicie. Na talerzu do serwowania, przygotuj podłoże z liści szpinaku. Ułóż plasterki pomarańczy i szalotki na tym szpinakowym łożu. Posypać szczyptą soli, pieprzu i cynamonu. Liberally posypać nasion granatu na wierzchu tego i mżawka sok z limonki-oliwa z oliwek-miód dressing na Orange Citrus Salad.Wreszcie, posypać liści mięty na wierzchu i pozostawić sałatkę na minimum 10 minut przed serving.Voila! Twój Orange Citrus Sałatka jest gotowy! Bon Appetit!

Podsumowanie

Więc na co czekasz? Kup tuzin pomarańczy od razu. Wyglądają oszałamiająco na stole, smakują słodko i pikantnie w ustach, a twoje ciało zakocha się po uszy w dobroci, którą dostarczają. Pomarańcze z łatwością można zaliczyć do superżywności, jeśli chodzi o wzmocnienie odporności, poprawę zdrowia serca, utrzymanie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, gojenie ran, obniżenie ryzyka zachorowania na raka, poprawę zdrowia oczu, poprawę stanu skóry, utratę wagi i wspomaganie trawienia. Jedna pomarańcza dostarcza ponad 90% dziennej dawki witaminy C i ponad 11% błonnika pokarmowego. Nie może być lepiej!

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q. Czy pomarańcze zawierają więcej witaminy C niż cytryny? O. Pomarańcze i cytryny zawierają prawie podobną ilość witaminy C, przy czym w pomarańczy jest jej nieco więcej. Ponadto, obie zawierają więcej witaminy C w zewnętrznej skórce niż w samym miąższu. Jednak sok z cytryny zawiera więcej witaminy C niż sok z pomarańczy. Q. Jak wybrać dobrej jakości pomarańcze od sprzedawcy owoców? O. Wybierając pomarańczę, nie oceniaj jej po kolorze. Zielona pomarańcza może być tak samo słodka jak jej pomarańczowy odpowiednik. Jeśli jest ciężka jak na swój rozmiar i ma twardą skórkę o delikatnej fakturze, to znaczy, że jest to świeża pomarańcza. Unikaj pomarańczy, które mają miękkie, mięsiste miejsca lub są gąbczaste. Q. Czy pomarańcze mogą powodować zakwaszenie organizmu? O. Tak, pomarańcza jest owocem cytrusowym o wysokiej zawartości kwasów. Powinna być spożywana z umiarem przez osoby już cierpiące na zakwaszenie organizmu. Q. Jak przechowywać pomarańcze? O. Pomarańcze mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej do 2 dni. Po upływie tego czasu powinny być przechowywane w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie. Q. O jakiej porze dnia najlepiej jeść pomarańcze? O. Pomarańcza to owoc, który jest pełen witamin i minerałów. Każdy moment, w którym zdecydujesz się na zjedzenie pomarańczy jest najlepszy. Nie przejmuj się doniesieniami, które mówią, że jedzenie owoców na pusty żołądek jest niewskazane lub że należy unikać jedzenia owoców w nocy. Nie ma znaczenia, czy jesz je rano, przed obiadem, jako wieczorną przekąskę, przed lub po kolacji, czy jako część dowolnego posiłku. Wręcz przeciwnie, jeśli nie jesz ich po określonym czasie, Twojemu organizmowi brakuje zdrowych opcji przekąsek.
Tagi: korzyści zdrowotne wynikające z pomarańczypomarańcza cytrusy saladorange fakty żywieniowepomarańcza jogurt smoothiepomarańcza

Autor